Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl tej
6 dl kefir
5 dkg élesztő
2 tojás
1 evőkanál só
1 lapos evőkanál kristálycukor
Feltétnek: tejföl, sajt, fokhagymás olaj – attól függően, ki hogyan szereti.
Elkészítés:
Az élesztőt az előzőleg már cukorral elkevert, langyos tejben
felfuttatjuk. Az egyveleget ezután hozzákeverjük a liszthez, s vele
együtt a kefirt, a tojásokat, valamint a sót is. Jól összedolgozzuk, s a
cél, hogy egy lágy tésztát kapjunk! Ezután a hűtőbe
tesszük, s másnapig pihentetjük – lehetőleg lefedve. Következő nap
kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat pedig jó forróra melegítjük
elő. A tésztából olajos kanállal kis gombócokat veszünk ki, kézzel jó
vékonyra húzzuk szét, majd a forró olajba tesszük.
Amikor az egyik oldal szép ropogósra sült, megfordítjuk, s a másik
oldalát is ugyanilyen szép aranybarnára sütjük.
Hogyan szereted?
A fentiek után következhet is a feltét készítése. A lángost ehetjük natúr változatban, kenhetünk rá csak tejfölt, csak sajtot, de ehetjük sajtos-tejfölösen is. Ha szeretjük a fokhagymát,
a sajtos-tejfölös verziót úgyis elkészíthetjük, hogy a tejfölbe
keverünk egy kevés fokhagymakrémet vagy apróra szeletelt fokhagymát. Ha
azonban csak fokhagymásan ennénk, a következőképpen készíthetjük el
fokhagymás “öntetet”: 2 dl ét- vagy olívaolajhoz adjunk
4-5 gerezd felaprított fokhagymát, keverjük jól el, majd hagyjuk állni,
hogy az ízek jól összeérjenek.
Tippek:
• Ha a lángos nem elég vékony, a közepe nem sül át.
• A legjobb, ha 15-20 centiméteresre húzgáljuk szét sütés előtt a kis tésztagombócokat.
• A lángos mozzarellával a tetején is isteni finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése